lördag, februari 16, 2008

Ännu en vecka har gått. Så vad har jag gjort? Tja... det får jag inte berätta i detalj enligt lag och dessutom kommer jag inte ihåg allt ändå. Men kort och gott så har vi haft mycket fys och även påbörjat vår sjukvårdsutbildning. Nej, vi har inte gjort HLR räddning och liknande utan fått agera patrull som råkar ut för eldöverfall och tvingas till reträtt med skadade.
Det var riktigt kul med rök och smatter. Vi fick lära oss att besvara elden och att dra tillbaka våra skadade till skydd och upprätta kringförsvar.
Så vad prioriterar man om man ska inta en höjd med fiendeposteringar och någon blir skadad på vägen av fiendens eld?
Nope. Inte den skadade. Inte heller retirerar man. Man fortsätter att nedkämpa fienden eftersom denna kan skada gruppen ytterligare eller den skadade.
Sedan, tar man hand om den skadade.
Så ett tips, bli inte skadad i strid.

Har även klarat tidskraven på ihop och isär på vapnet, 18 sek isär, 36 sek ihop, med funktionskontroll. Sjukt gött.
Har även gjort det i totalmörker ett par gånger dock med längre tidsgränser.
I tisdags sköt vi in våra vapen. Med andra ord ställde vi in våra sikten så att det vi siktar och skjuter på faktiskt är det vi träffar. Om man ändå missar är det nog fel på skytten.

Har haft andra övningar som omfattat bland annat att vi krypit och hasat oss samt förberett eldställningar och börjat lära oss militärt teckenspråk. Förbereda eldställningar var riktigt kul. Det innebär att vi på gruppchefens order söker skydd och förbereder oss för att anfalla fienden när denna passerar. Som tur slapp vi gräva våra egna värn. Den här gången iaf.

Igår hade vi, förutom veckoslutsstädning, även kompanifys.
Det var en syn det. Tänk er 124 stycken som joggar i försvarets blåa smurfträningsdräkt med gröna mössor på huvudet som joggar tillsammans efter en som håller 6:e kompaniets fana.
Dessutom vrålar kaptenen ibland "Pansar!" och vi svarar "Skytte" sedan kaptenen igen "Pansar" och vi "Hurra!". Alltså 124 stycken som vrålar: "Pansar! Skytte! Pansar! Hurra!". Det är ganska mäktigt.
Sen körde vi BRAK och sedan fick vi jogga i valfri takt 5 km.
Sen hade vi även kompanimarsch och sjöng nationalsången innan vi gav oss hem.

Man får av olika skäl inte ha med mobilen under tjänst.Vår kompanichef berättade om en mobil som råkade ut för ett bistert öde när den var ute med sin ägare under en skjutövning.
Ägaren övade med skarp amunnitation att framstöta och nedkämpa fienden i skogen.
Då tappade han mobilen men upptäckte inte det fören nästa gäng kom och en kille brakade iväg en salva med sin kulspruta och lyckades träffa mobilen. det som finns kvar finns på en hylla bakom adjutantens skrivbord på kompaniet. simkortet klarade sig och återlämnades.
Så kan det gå.

Känns som om jag mest babblar på men detta var uppgraderingen för denna veckan iaf.
Det kommer lite bilder snart. I Promise.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå Jonathan
Fick precis din blogg-adress av Cecilia. Kul att du har kommit in i allt vad har med militären att göra =) Hoppas det går bra där o att du står ut med allt, träffat Oskar där kan jag tänka..? Vi kanske ses ute på heden nån gång, ha det jättebra! //Emelie "gamla klassen" ;)

Jonthe sa...

Men tjenare! Vad kul att du hittat hit. Fortfarande i Norge eller?
ja, jag har träffat Oskar ett antal gånger där ute. :-)
Du får väl komma ut och se hur vi har det på heden.
Ha det bra du med! //Jonthe

Anonym sa...

Javisst är jag i norge men kommer hem igen till sommaren =) Om inte förr så kommer jag ut och hälsar på då! :D Fast ni har kanske lov under sommaren eller hur fungerar det..? haha inte så insatt. Ha det fint!