lördag, januari 05, 2008

Snacka om att det är halt i Skåne idag!
Åkte från Pillan i morse och när jag kommer till Lund C så är det så halt på perrongen att den första som stiger av tåget halkar omkull och folk fick i stort sett bäras ut ur tåget av dem som stod på perrongen för att inte halka.
Det var helt hysteriskt halt. Ca. en halv centimeter ren is som låg över hela området. Utanför Centralen var det ännu värre. Folk gled fram som på skridskor och bilarna slirade hit och dit på gatorna med vrålande motorer.
Folk fick hjälpa varandra att ta sig över gatan och gick runt som pingviner över hela stan för att inte halka. Här och där ramlade folk omkull och fick hjälp upp igen.
När jag kom till Stora Södergatan vid Gleerups stod det 10 bussar, både regionbussar och lokalbussar, i olika riktningar som inte kunde köra vidare pga risken för olyckor i och med halkan.
Runt Botulfsplatsen stod det ännu fler bussar och massor av folk som inte kom dit de skulle och inte ville riskera att ta sig dit gående heller.
På Mårtenstorget gled torghandlarna runt och lade filtar över sina frukter för att de inte skulle frysa.
Väl hemma så fick jag reda på att inga bussar gick till och från Ystad eller Malmö. 66 olyckor hade skett innan en timme efter jag kommit hem. Bland annat en seriekrock vid Ikea och en bil hade voltat på en landsväg och låg upp och ner på en åker. Folk vittnade till Sydsvenskan.se att det låg bilar i diken överallt och brandbilarna höll på att klippa loss folk som satt fastklämda. Senare ökade siffran till 87 olyckor och på motorvägen stod trafiken stilla och en buss från kristianstad fick stanna och vänta på att en saltningsbil skulle komma och bana en säker väg för den.
Polisen bad alla att stanna hemma.

Sen gick elen. Halva centrum blev kolsvart. Alla butiker runt mårtenstorget släcktes och även hela vårt kvarter blev svart.
I drygt en och en halv timme fick vi använda oss av ficklampor och stearinljus för att se nåt.
Tydligen var det något med att ledningarna inte fixade allt underkylt regn och blåst som kommit under dagen, och svängt ihop med resultatet att ca. 40 000 lundabor och 36 000 malmöbor blev helt utan el. Dessutom förlorade 5500 hushåll fjärrvärmen, bland annat vi, vilket gör att det är en aning kallt här just nu. Men den är på väg tillbaka iaf.
Tydligen har även hela Nova och andra köpcentrum fått utrymma eftersom elen försvann.

Och till råga på allt har det nu under kvällen börjat snöa. Vilket snyggt och prydligt täcker över all is som ligger överallt och gör att det är i stort sett förenat med livsfara att gå ut.
Men det är väldigt vacket. :-D

Inga kommentarer: